Топ 5 грешки што треба да се избегнуваат при селидби

Преселувањето во нов дом може да биде и возбудливо и стресно. Со толку многу за разгледување и организирање, лесно е да се прават грешки кои можат да ви го дополнат стресот. За да се осигурате дека вашата селидба ќе оди колку што е можно понепречено, еве ги првите пет грешки што треба да ги избегнувате кога се преселувате и неколку совети како ги избегнете.

1. Чекање до последна минута

Една од најголемите грешки што можете да ја направите е да оставите сè до последниот момент. Одложувањето води до избрзано пакување, заборавени предмети и зголемен стрес. За да го избегнете ова, почнете да ја планирате вашата селидба однапред. Создадете временска рамка и поставете рокови за задачи како што се пакување, ангажирање компанија за селидби и ажурирање на вашата адреса. Ова ќе ви помогне да останете организирани и да се осигурате дека ништо не се занемарува.

Тип: почнете да пакувате несуштински предмети неколку недели пред да се преселите. Ова ќе ви даде доволно време да се справите со сè друго поблиску до датумот на преселбата.

2. Залихите за пакување

Лесно е да се потцени бројот на кутии и материјали за пакување што ќе ви бидат потребни за вашата преселба. Снемувањето на залихите во средината на пакувањето може да биде голем проблем. За да ја избегнете оваа грешка, преценете го бројот на кутии што ќе ви бидат потребни и чувајте вишок материјали за пакување како меурчеста фолија, селотејп, маркери и др.

Тип: Можете да ја проверите нашата страница за продажба на материјали за селидби за висококвалитетни материјали за пакување и кутии во различни големини.

3. Неправилно етикетирање на кутиите

Кога сте во брзање, примамливо е да ги прескокнете кутиите за етикетирање или да ги означите премногу општо, како „Разно“. Ова може да доведе до хаос при распакувањето и да го отежне наоѓањето на основните предмети. За да го избегнете ова, означете ја секоја кутија со детален опис на нејзината содржина и просторијата во која припаѓа.

Тип: Користете етикети или маркери во различна боја за различни простории за да го олесните поставувањето на кутиите на правилната локација во вашиот нов дом.

4. Преполнети кутии

Нормално е да сакате да ја максимизирате употребата на секоја кутија, но нивното преоптоварување може да доведе до оштетени предмети или повреди од кревање тешки кутии. За да го избегнете ова, внимавајте на тежината на секоја кутија и користете помали кутии за потешки предмети како книги.

Тип: Следете го „правилото за 20 килограми“. Ако кутијата тежи повеќе од 20 кг, таа е премногу тешка и треба повторно да се спакува во помали кутии.

5. Не ангажирање професионална екипа

Преселбата може да биде застрашувачка задача, а некои луѓе се обидуваат сето тоа да го направат сами за да заштедат пари. Сепак, ова може да доведе до дополнителен стрес, физички напор, па дури и материјална штета. Ангажирањето професионална екипа може да ви заштеди време, напор и потенцијални главоболки. Ние ќе бидеме повеќе од среќни да ви помогнеме со вашата преселба, слободно проверете ги нашите услуги!